Xocat

搜索
熱搜: 活動 交友 視訊
查看: 8479|回復: 106

返大陸工作的女人(已更新在#90)

初級會員

這幾年對好多人呢講,可能發生了很多改變,當然亦包括我。
現在靜下來回歸平淡,很想將以前的一些經歷寫出來同大家分享一下,如果大家覺得匪夷所思,就當故仔看吧。

之前一直在香港工作,機緣巧合,在疫情前幾年,給了我一個返大陸做野的機會。我同老公兩個都無小朋友,亦無打算生小朋友,老公是工作狂,經常要返大陸出差,但每週末必定返香港陪我行街,食飯同睇戲甘。而新老闆亦答應我呢份新工可以每週末返香港,其他時間基本就是長駐廣州。其實老公有時候也會到廣州出差,我個時候林,我返新工米仲可以見到多d,哈哈哈!

加上新工作對我呢講,可以話系一個好難得的機會,由在香港睇一個部門,升為華南區的總監,重要好好Pay,可以實現我地換樓計劃。加上之前同老公傾計,他成日話我吾了解大陸市場,給他的建議又話呢樣吾得,個樣行吾通,搞到我有D心理不平衡!我系一個好好勝的人,吾輸得個種。系別人眼中可以算是成功人士,有理想工作,又有老公,但其實工作都好刻板,特別系“性“上面!我同老公一個月才do一、兩次野,仲要每次都系男上女下,而家林返,個時候真係好像例行公事甘。但系大陸做野呢幾年,真心大開我眼界,改變了我對性的睇法。

請我個間公司系大陸主要系從事銷售業務,有自己店鋪負責零售,但亦有銷售團隊負責面對公司客戶。公司大部份同事都系女人,特別系銷售團隊,可以話系近乎全女班,所以老公對我的工作環境十分放心。而打開我眼界,喚醒我性趣的就是負責銷售團隊的經理,個時候她系一個30多的已婚女人,有一個小朋友,比我細5-6年。

論壇元老

Support you. Tell us more
回復 支持 反對

金牌會員

願聞其詳
回復

3萬

論壇元老

等睇下文
回復

金牌會員

期待後續故事
回復 支持 反對

金牌會員

支持,期待你的故事
回復 支持 反對

論壇元老

支持,好想聽落去
回復 支持 反對

論壇元老

佢点樣喚醒左妳呢?
回復 支持 反對

論壇元老

Thanks for sharing,請繼續
回復 支持 反對

2萬

論壇元老

interesting
回復 支持 反對

1萬

4萬

83萬

論壇元老

大陸女人對性係睇得好放的

放到嚇親人  詳情 回復 發表於 2023-9-20 13:16
回復 支持 反對

金牌會員

想追睇
回復

金牌會員

想知發生咩事 支持
回復 支持 反對

金牌會員

期待下集~
回復 支持 反對

金牌會員

支持繼續出新post
Thz
回復 支持 反對

金牌會員

支持,繼續update,thanks
回復 支持 反對

1萬

論壇元老

support, looking forward to part 2
回復 支持 反對

2萬

論壇元老

期待......
回復

初級會員

負責銷售團隊的經理叫Sandy,系紅褲仔出身,社會經歷豐富,由啤酒妹,到洋酒sales,到賣紅酒,然後到化妝品.....,可以話年紀輕輕就涉獵過多個不同行業。她除了銷售能力強,仲好飲得!我第一次同班Manageress食飯的時候,其他同事就已經系我面前話Sandy系酒后,飲遍公司無敵手,連我的上任,現在升了去上海做全國總裁的Ricky也不是她敵手。

不過系大陸同香港真系好吾同,食飯開酒好正常,每次我和同事食飯,我的秘書都會主動幫我安排酒,好在我都有一定酒量。雖然之前聽老公講,都知道他在大陸應酬食飯經常要飲酒,我也經常提他不要喝那麼多!估不到現在同樣情景居然會發生在我身上,突然心裡平衡好多!哈哈哈!開始的時候都系紅酒,大家都好節制,到後來我先發現原來大家都甘飲得,可以飲得甘high,其實之前我系香港飲到微醺都未試過!因為我酒量好?哈哈哈!

Sandy系一個好熱情又好有親和力的人,她除了帶領一個銷售團隊外,仲有帶一隊PR。前者主要面對公司客戶負責跑數,追銷售;後者主要系去客戶公司做產品推廣介紹,有時候會出席一下公司的大型活動,做一下親善大使和show girl等,推廣公司形象。所以這隊PR全部都係是年輕靚女,身材高挑,人工又高!作為對地區盈利的最終負責人,我一聽完Sandy介紹她的工作後,第一個想到就系要解散呢個PR團隊,有大型活動才外判給外面的Agency做。第一次見面後,可能Sandy有d feel到我的林法,所以她成日圍住我,對我噓寒問暖,照顧我的日常生活比我秘書更體貼。我最記得剛上任不久,D meeting日日由早到晚,個日我m到,好唔舒服,無意到給她知道,她就特別叫了杯熱紅棗茶外賣給我!雖然我自己吾中意給人刷鞋,但無可否認,她又刷得人好舒服。

我地PR團隊制服就似下圖甘。不過就係配淺灰色絲襪和黑色高跟鞋。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
iqu1314iqu + 10 + 10 很給力!

查看全部評分

回復 支持 2 反對 0

論壇元老

好掂啊個經歷
回復 支持 反對

論壇元老

期待!
回復

論壇元老

有制服誘惑
回復 支持 反對

金牌會員

期待中中中
回復 支持 反對

論壇元老

回復

金牌會員

作文
回復

金牌會員

期待 在海外工作很容易改變的, 尤其一D你在香港不會做的事

真的,有時候在大陸工作會沒有那麼多包袱。  詳情 回復 發表於 2023-9-13 15:39
回復 支持 反對

初級會員

kinkyb 發表於 2023-9-13 15:22
期待  在海外工作很容易改變的, 尤其一D你在香港不會做的事
...

真的,有時候在大陸工作會沒有那麼多包袱。
回復 支持 反對

初級會員

後來我先知原來PR team準備換制服,之前的budget在Ricky走之前仲未批,要我批,所以她咁緊張。為了研究是否保留PR team,我找了marketing的頭Ivy同Sandy一起開了個會,在會中Ivy居然展示了一大堆data,話PR team如何如何有貢獻,搞到我無聲出!但跟住Ivy就話講真現時PR team形象唔多得,有d out,唔夠energy,唔夠吸睛,給顧客的印象唔夠深刻!

我見難得有位入,就話如果形象唔得,就好大問題!點知Sandy就話都發現形象有d問題,但可以改進,所以提出更換制服!然後她就在Projector投影了當時的制服出來,上身係緊身T-shirt,下身係大概到膝頭上4-5cm鬆身A字裙,有點像啦啦隊的制服!

我一睇就覺得有d old school,跟住就話設計制服的人都無了解我地同事實際情況,雖然同事個個都好高挑,但大部份上圍就真係唔突出,但條裙又鬆又長,突出不了我們同事的長腿,緊身上衣就突出了同事的平胸。跟住Ivy又加入批評!又話緊身one piece就最好,條裙起碼應該在膝蓋15cm以上,問我岩唔岩,我話咁就合理d。跟住Sandy就叫了個同事著了件新制服的試辦入呢,就像之前發出的圖片。我就只係話唔夠貼身,Ivy就話條裙唔夠短,Sandy就話得得得,改貼身d,裙長就改到膝頭上20cm,問我得唔得。因為要趕住開下個meeting,我就話ok。

但結果之後傳出變了係我要將PR的制服改到又緊身又短,搞到同事好多時候都會係條裙縮起的時候,係則邊露出條打底褲出來,搞到d同事對我有意見!於是我就搵Sandy呢照肺,問她係唔係d女女成日會係工作期間露條打底褲出呢?她就話她都知道,話係個leader帶得唔好,無做好training,又話準備換人帶!我就問要不要將條制服裙改翻長d,她就話無需要,她會調教好d女女,保證唔會再有打底褲露出呢的情況再發生!見她咁有信心,我就無再多講。但我突然想起香港公司派了個Management trainee過來輪崗實習,又高挑又靚女,不過有d港女,正好安排去Sandy的PR team,等她領教下,又可以幫我收下風。

我就叫秘書叫Sara入呢,話呢段時間安排她去PR Team實習,跟Sandy學野。她一聽第一句就問咁要不要著制服出function啊!我就話係唔係有問題啊?我見她無反應,就話其實MT的輪崗作用就係給她們從低做起,了解不同崗位和運作,將來升做管理層時可以更知道公司實際情況!加上PR team出function可以直接面對顧客,除了可以了解市場又可以傳遞公司形象,好有意思!如果唔係Sandy厭我老,有時間我都想參加一下!Sandy個衰妹居然話唔老唔老,可以安排!

Sara見我咁講就轉方向,話自己平時好麻粒,無物儀態,怕到時候成日露出條打底褲就唔好!個時候我先發現呢個妹妹仔唔簡單,居然講野有骨!呢句話好像刺激了Sandy,搞到她起晒槓。她即時話之前帶PR team的Leader有問題,以為條裙短,派打底褲就ok,無跟好training,又話給d女女打底,搞到大家都唔重視儀態。又話同我溝通好,PR team之後會唔比打底,等d女女自己重視好儀態,但以後她會親自負責training,教好大家儀態,叫Sara唔使擔心,肯定會教好她成為polite girl。Sara聽到後,即刻問係唔係她都唔可以打底啊!Sandy就話她傻女,重點唔係有無打底,係要儀態好不要走光,又問她唔通有打底褲就可以隨便走光啊!她即時無語。Sandy又話做MT同管理層一樣,要做好榜樣,著得PR制服,就要守相關制度,咁d同事先服。哪怕如果有日她和我著得PR制服出function, 我地都會一視同仁守規定,又問我係唔係,咁情況我只能答肯定係啦。最後補多句話我會全力支持PR team的工作,叫她比心機跟Sandy學野。個時候我開始擔心,唔知道搞落去Sara會不會同總部投訴。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
iqu1314iqu + 10 + 10 很給力!

查看全部評分

回復 支持 反對

1萬

論壇元老

detailed memory
thanks for sharing
回復 支持 反對

4萬

論壇元老

現實情況國內女性 比香港女性更OPEN 更加轉數快 !!

是的,那個香港女MT 和國內的女MT分別明顯!  詳情 回復 發表於 2023-9-15 11:38
其實內地競爭比香港嚴重得多, 慢同守舊就會失去機會  詳情 回復 發表於 2023-9-14 17:56
回復 支持 反對